top of page

12 tips voor een perfect videogesprek.


Nu velen van ons opnieuw vaker van thuis uit zullen werken, is het misschien wel een goed idee om nog even een aantal tips te herhalen om van jouw deelname aan een webinar of een Teams-, Zoom- of andere online meeting een succes te maken. Naast de technische aspecten, komen ook een aantal zaken aan bod die jou er helemaal goed laten uitzien.



Technische aspecten: Wat jij kan doen.

Geen videomeeting zonder goede technische omstandigheden. Al te vaak zijn er vandaag nog problemen met de verbinding, is het beeld onscherp of hoor je nauwelijks wat sommige van de deelnemers zeggen. Om van jouw kant uit alvast voor een technisch kwalitatieve deelname te zorgen, kan je rekening houden met volgende zaken:


De internetverbinding. In veruit de meeste gevallen gebeurt deelname aan een online meeting vandaag nog via de laptop of vaste pc. Deze zijn meestal draadloos verbonden met het internet. Weet dat een bekabelde verbinding met je modem, nog steeds voor de meest stabiele verbinding zorgt en dus de minste kans op onderbrekingen. Het is ook een goed idee om voor jouw meeting zoveel mogelijk andere lopende programma’s te sluiten.


De webcam. Helaas zijn vandaag nog niet alle laptops uitgerust met een kwalitatief hoogstaande webcam. Daarom kan het een goed idee zijn om te investeren in een aparte usb-webcam. Zelf zou ik een toestel aanraden van minstens 2K (2560 x 1440) kwaliteit. Het beeld ziet er schitterend uit, en vraagt minder bandbreedte dan 4K (3840 x 2160). Een goede 2K-webcam heb je vandaag al voor zo’n €25. De installatie is vrijwel altijd plug & play, en dus super eenvoudig.


De microfoon. Wat voor de webcam geldt, is zeker ook het geval voor de microfoon. Kies bij voorkeur voor een andere microfoon dan deze die in je laptop zit ingebouwd. Dit kan diegene van de externe webcam zijn, al kies ik zelf voor een apart USB-exemplaar (voor webinars), of voor de in de oortjes ingebouwde microfoon.


Het geluid. Oortjes zijn tijdens een video-meeting altijd een goed idee. Ze zorgen ervoor dat je alles goed kan horen én dat je de luidsprekers van je laptop niet te luid hoeft te zetten, waardoor je een vervelende fluittoon zou kunnen krijgen. Je kan natuurlijk ook opteren voor een echte ‘gaming hoofdtelefoon met microfoon’, al is de vraag of zo’n impressionante headset echt flatterend is. 😉



Zo zie je er op je best uit!

Los van de technische aspecten, zijn er een heleboel zaken die kunnen maken dat je er op-en-top uitziet tijdens jouw online teammeeting of - sollicitatiegesprek.


De dubbele kin! Heb je soms ook de indruk een zogenaamde ‘dubbele kin’ te hebben tijdens een videogesprek? Dit kan je gemakkelijk vermijden door de webcam op ooghoogte te plaatsen. Dit zorgt er bovendien voor dat je automatisch iets rechter gaat zitten en minder voorovergebogen naar het scherm. Gebruik je de webcam van je laptop, dan kan je de pc bijvoorbeeld op een stapeltje boeken plaatsen. Gebruik dan best een apart toetsenbord en muis.


Dikke neus en megagroot voorhoofd. Om te vermijden dat jouw voorhoofd en je neus er gigantisch uitzien op het scherm van jouw gesprekspartner, ga je beter niet al te dicht bij de webcam zitten. Hoewel dit van camera tot camera licht kan verschillen, is zo’n 70 cm afstand een goed gemiddelde.


Duistere voorgrond, heldere achtergrond. Wat je zeker moet vermijden, is om een omgeving te kiezen waarbij er meer licht van achter jou komt dan van voor jou. Ga dus niet met jouw rug naar een raam zitten, indien er van achter de webcam onvoldoende licht op je gezicht straalt. Een lamp kan hier voor een oplossing zorgen, maar maak dat deze ook niet te fel is schijnt. Te sterk en hard licht zorgt overbelichting, harde schaduwen en dus niet voor een mooi beeld. Ideaal is een opstelling waarbij de achtergrond neutraal is en voor geen licht zorgt, en er natuurlijk licht van achter de webcam op jou schijnt.


Omgevingsgeluid. Probeer steeds een rustige omgeving te zoeken voor je aan een videogesprek begint. Blaffende honden, pratende huisgenoten, het geluid van de televisie,… het zijn zaken die je uit je concentratie brengen, en die meetings kunnen verstoren. Ben je niet aan het woord, zet dan even je microfoon uit.


De achtergrond. Gebruik maken van een kwalitatieve webcam, wil ook zeggen dat de andere deelnemers aan de meeting perfect alles kunnen zien wat zich rondom jou bevindt. Ook al werk je van thuis uit, en mag je dit laten zien, het is zeker een pluspunt om de achtergrond er netjes en op orde te laten uitzien. Je kan hier overigens ook een voordeel van maken. Stel dat je tijdens een gesprek een bepaald onderwerp wil aanhalen of een bepaalde indruk wil maken, dan kan je ergens ‘onopvallend opvallend’ iets zichtbaar in beeld plaatsen dat hier naar verwijst.


Dress for succes! De belangrijkste tip voor wat betreft kledij, is dat je best iets aantrekt waar je je goed in voelt. Algemeen kunnen we echter stellen dat kleine, drukke motieven en fijne strepen het – eerder om technische redenen - iets minder goed doen. Draag je een groot polsuurwerk, of juwelen zoals een armband of halsketting, zorg er dan voor dat deze niet te vaak tegen je microfoon of tafel stoten. Dit kan een vervelend geluid geven, recht in het oor van je gesprekspartner.


Jouw geheime wapen: spiekbriefjes. Videogesprekken hebben als eigenschap dat de andere deelnemers aan het gesprek niet zien wat er achter of naast jouw webcam te zien is. Maak hier gebruik van. Je kan perfect spiekbriefjes of hele notities in jouw gezichtsveld plaatsen, en doen alsof je hele redeneringen zomaar uit je hoofd naar voren brengt.


Kijk naar mij. Net zoals je bij een ‘real life’ gesprek het vertrouwen van een persoon wint door ook regelmatig in de ogen te kijken, zo geeft het steeds een goede indruk om ook af en toe in de lens van de webcam te kijken. Dit zowel tijdens het luisteren naar iemand, als wanneer je zelf aan het woord bent. Door niet fysiek in de omgeving van je gesprekspartner te zijn, loop je al snel de kans om onpersoonlijk over te komen. Zelf hang ik bij belangrijke gespreken soms een post-it naast de webcam met daarop: “Kijk naar mij en lach” of bij moeilijke gesprekken zelfs “ laat je niet opwinden”.


Rest mij enkel nog jou heel veel succes én plezier toe te wensen met jouw volgende online-meetings. Geniet ervan!


Frank

PS: Heb je zelf nog tips? laat ze me zeker weten. Een vraag? Neem gerust contact op.

Recente Posts
Archief
Zoek
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page